דמנציה סופנית Options

הגורמים הישירים להתפתחות של דמנציה אינם תמיד ברורים. ישנם גורמי סיכון משוערים לחלק מסוגי הדמנציה. דמנציה היא מחלה הנגרמת מניוון תאים במערכת העצבים המרכזית (המוח)  ואנו רואים את השפעתה על החשיבה, על ההתנהגות ועל הרגשות, על התפקוד המוטורי ובחלק מסוגי הדמנציה גם על תפקודים נוירולוגיים.

נכון להיום ידוע לנו כי השכלה גבוהה מהווה גורם מגן מפני התפתחות של אלצהיימר וכן ידוע כי אנשים בעלי השכלה נמוכה סובלים מאלצהיימר מוקדם יותר בהשוואה לאנשים עם השכלה גבוהה.

על כן במאמר זה יינתן פרוט רב על שלבי האלצהיימר ועל התסמינים האופייניים.

כשמתחילות בעיות אכילה, הדבר מלמד, פעמים רבות, על כך שסוף החיים קרב. כמחצית מהאנשים עם דמנציה מתקדמת חווים מצבי חום וזיהומים. סוג הזיהום הנפוץ ביותר הוא דלקת ריאות.

כאמור מרבית החולים, עוברים שינויים במצב הנפשי ורובם סובלים גם מהפרעות שינה. לאחר התייעצות עם רופא מומחה בפסיכוגריאטריה, יותאם לחולה טיפול תרופתי פסיכיאטרי בהתאם להפרעה: חרדה ו/או דיכאון, או תסמינים המחייבים מתן תרופה נוגדת פסיכוזה.

מחקרים הראו כי ניתן להפחית את הסיכון לדמנציה על ידי אימוץ אורח חיים בריא הכולל: הימנעות מעישון, הקפדה על פעילות גופנית, הימנעות משתיית אלכוהול מרובה, שמירה על משקל גוף יציב ותזונה מאוזנת, שמירה על לחץ דם מאוזן ועל רמות תקינות של כולסטרול וסוכר בדם.

באופן כללי, האבחון של אלצהיימר דומה למחלות דמנציה אחרות, עם מאפיינים מסוימים העולים ומתבררים כאשר החולה אכן סובל מאלצהיימר בשלביה הראשונים או הבינוניים של המחלה – תלוי מתי מבוצע תהליך האבחון.

כמו כן החולה זקוק לעזרה מסביב לשעון בפעולות היומיומיות והבסיסיות. התסמינים האופייניים לשלב זה: 

טיפול בפיזיותרפיה יכול לסייע בשימור מוטוריקה גסה (כמו הליכה) ולהקל על כאב.

אי יכולת לסיים מטלות שבעבר היו מוכרות ואפשריות לגמרי לאותו אדם.

מחקר: נמצא קשר בין מצב קוגניטיבי לחדות ראייה בקשישים עם דמנציה

התקשורת הופכת לקשה מאד והחולה מסוגל more info לומר מעט מאד משפטים. 

מחלת האלצהיימר מתבטאת בהתנוונות הדרגתית של תפקודים שונים, שיכולה להמשך שנים רבות או תקופה קצרה בהרבה. המחלה גורמת לניוון של תאי עצב במוח עד למות התא. התיאוריה המובילה כיום היא כי ניוון תאי העצב מתרחש כתוצאה מכשל כלשהו המוביל להצטברות חלבון העמילואיד וחלבון הטאו ברקמת המוח, דבר המקדם תהליך ניווני.

איך מתמודדים ומתכוננים לפרידה מבן משפחה המצוי בשלב האחרון של הטיפול הפליאטיבי, ולקראת סיום החיים? ד"ר טל פרגר מסבירה כי תהליך ההכנה לפרידה מתחיל הרבה קודם לשלב האחרון הזה: החולה ובני המשפחה מקבלים מידע מקיף אודות המצפה להם.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *